Antitankgracht
De initiatiefnemers van dit laatste groot militair project rond Antwerpen hadden zeker niet de ambitie om een natuurgebied te ontwerpen. Om even uit te klaren hoe het daartoe gekomen is, moeten we even naar de historiek kijken.
In het verdedigingsconcept rondom Antwerpen wilde men een vaste hindernis uitbouwen tegen het nieuwste offensieve wapen, de tank. De watervoorziening werd georganiseerd vanuit het kanaal Dessel-Schoten. Om het hoogteverschil op te vangen moesten er een groot aantal stuwen worden aangelegd, telkens ingebouwd in een zwaar bewapende sluisbunker.
Het defensieve nut van de hindernis is op zijn best bescheiden gebleven, maar in de jaren na de tweede wereldoorlog is ze letterlijk uitgegroeid tot een lintvormig natuurgebied dat een hele reeks bos- en parkgebieden met elkaar verbindt. Het werd het langste beschermd landschap in Vlaanderen.
Al wat nodig is voor een aangenaam en interessant wandelmoment, kan u beleven met een VMPA gids, die uw aandacht kan vestigen op de vele aspecten van dit boeiende landschap.